|
Forum Ferajny Forum Świstaków
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mierzeja
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany: Pią 9:11, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
ZIEMNIACZANE PLACUSZKI
trudność: łatwe
Składniki
800g sypkich ziemniaków
125g mąki
100ml śmietany
6 jajek
2 łyżki plus łyżeczka masła
1 łyżka soli morskiej
sól i pieprz
Przygotowanie
W dużym garnku ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź na durszlaku i obierz. Następnie gorące ziemniaki przetrzyj przez praskę lub utłucz. Dzięki temu, że ziemniaki są gorące, puree wyjdzie gładkie. Dodaj 2 jajka i śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj drewnianą łyżką. Masę wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 210°C. Wysmaruj blachę masłem. Uformuj 4 placuszki puree ziemniaczanego i wstaw je do piekarnika na 20 minut. Na patelni roztop masło i dodaj do niego cztery szczypty soli. Rozbij jajka na 4 oddzielne spodeczki i polej odrobiną stopionego masła. Następnie zsuń jajka na patelnię i smaż przez 3 minuty. Przygotuj talerze, wyjmij placuszki z piekarnika i połóż po jednym na talerzu. Na wierzchu połóż jajka. Odczekaj chwilę, aby danie trochę przestygło i podawaj.
SEKRET: Trzeba zrobić puree z ziemniaków, póki są gorące. Dzięki temu puree będzie gładkie
SEKRET: Dodajemy sól do masła na patelni, a nie do jajek
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mierzeja
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany: Pią 9:11, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
ZIOŁOWE RACUCHY ANTONIEGO WORRALLA THOMPSONA
trudność: łatwe
Ciasto na racuchy
100 g świeżego szpinaku
1 łyżka świeżego majeranku
pęczek natki pietruszki
100 g rukoli
pęczek bazylii
garść bułki tartej
garść drobno tartego parmezanu
2 garście tartej mozzarelli
1 czerwona cebula
1/2 pęczka drobno posiekanego szczypiorku
szczypta posiekanej suszonej papryczki chilli
ewentualnie kwiaty cebuli
1 jajko
olej roślinny
masło
Sos jogurtowy
500 g gęstego pełnotłustego jogurtu
garść mięty
2 małe ząbki czosnku
garść posiekanych suszonych moreli
sól i pieprz
Przygotowanie
Posiekane zioła zmieszać w misce z pozostałymi składnikami i wstawić na 30 minut do lodówki.
Wymieszać składniki sosu jogurtowego. Smażyć niewielkie racuchy na mieszaninie oleju z masłem i odkładać na kawałek papierowego ręcznika, żeby wsiąkł w niego nadmiar tłuszczu. Podawać racuchy z łyżką sosu jogurtowego.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mierzeja
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany: Pią 9:12, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Coś dziwnego:
ZUPA BRZADOWA
trudność: łatwe
Składniki
1 puszka czerwonej fasoli
2 marchewki
25 g suszonych grzybów
1 szklanka mrożonych wiśni
25 dag suszonych owoców
garść suszonej żurawiny - może być z aromatem pomarańczy
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta pieprzu
1 opakowanie śmietany
1 łyżka mąki
2,5 litra wody
Przygotowanie
Pokrojoną w talarki marchewkę wrzucamy do wody, solimy i gotujemy ok. 15 minut, następnie dorzucamy namoczone grzyby i suszone owoce, wiśnie i żurawinę. Po ok 20 minutach wrzucamy fasolkę z puszki. Doprawiamy cukrem i octem jabłkowym. Możemy również zabielić śmietaną wymieszaną z mąką lub jogurtem. Możemy po wierzchu posypać borowikami mielonymi z solą.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Andromeda Mirtle
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: z Rembertowa
|
Wysłany: Pią 9:59, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Łał, to wygląda jak "101 eliksirów na każdą okazję i nie tylko"
Standardowy problem polega na tym, że te przepisy są proste, ale trudniej jest zdobyć te wszystkie składniki osobie, która części z nich nigdy w życiu nie widziała, nie jadła i nie wie, skąd je wziąć i jak wyglądają.
Ale poza tym bardzo ciekawe. Może część wypróbuję.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|