Forum Forum Ferajny Strona Główna Forum Ferajny
Forum Świstaków
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pomysł na... Wielki Post
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ferajny Strona Główna -> Inne :D
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Andromeda Mirtle




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z Rembertowa

PostWysłany: Czw 12:32, 26 Lut 2009    Temat postu: Pomysł na... Wielki Post

Wczoraj zaczął się Wielki Post i pomyślałam sobie, że w ramach postanowienia mogę nie jeść mięsa. No ale co w takim razie jeść?
Na pewno istnieje wiele nieskomplikowanych potraw bezmięsnych, które zawierają wystarczającą ilość składników odżywczych, by nie dostać anemii (którą już podobno mam, ale mniejsza z tym).
Tak więc otwieram nowy wątek, bo nie chciałabym ograniczać tego tematu tylko do porad "ciotki Mierzei".

(tak, oczekuję od Was przepisów)


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Andromeda Mirtle dnia Czw 13:36, 26 Lut 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 8:34, 06 Mar 2009    Temat postu:

PIECZONA SAŁATKA OWOCOWA

trudność: łatwe

Składniki
kilka pomarańczy plus dowolny zestaw owoców (nektarynki. brzoskwinie, śliwki, ananas, jabłka, gruszki itp.)
ciemny cukier trzcinowy
serek mascarpone
1-2 łyżki mleka

Przygotowanie
Owoce pokroić na kawałki, zostawiając skórkę na cząstkach pomarańczy. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, posypać obficie cukrem i wstawić na godzinę do gorącego piekarnika. Podawać z serkiem mascarpone, roztrzepanym z mlekiem.




SAŁATKA Z BOBU Z SEREM BRIE

trudność: łatwe

Składniki
350 g świeżego łuskanego bobu
starta skórka i sok z ½ cytryny
2 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
opakowanie sera brie
sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie
Gotować bób 2-3 min w osolonej wodzie. Odcedzić i obrać ze skórki. Wymieszać w misce bób ze skórką cytrynową, sokiem i doprawić do smaku. Dodać natkę, wymieszać. Podawać porcję bobu z dwoma plastrami brie.




BUKIET PIECZONYCH, ZIMOWYCH JARZYN

trudność: łatwe

Składniki
seler korzeniowy
brukiew
szalotki
słodki ziemniak lub pasternak
dynia

Przygotowanie
Warzywa cienko obieramy i kroimy na duże kawałki. Polewamy trzema łyżkami oliwy z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem i dwoma ząbkami czosnku, przepuszczonymi przez praskę. Do warzyw dodajemy łyżkę rozmarynu i tymianku. Mieszamy wszystko razem rękami. Każdy kawałek powinien być pokryty oliwą, czosnkiem i ziołami. Warzywa wykładamy na blachę i pieczemy około 30 – 40 minut. Musimy uchwycić moment, w którym będą miękkie, ale nie rozgotowane. Aby sprawdzić, czy są gotowe – nakłuwamy je szpikulcem.



To tak na początek


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 8:39, 06 Mar 2009    Temat postu:

CRUMBLE WARZYWNY CZYLI WARZYWA ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ

ilość osób: 4
czas przygotowania: 40 minut
trudność: łatwe


Składniki
2 miseczki utartych świeżych warzyw, do wyboru (brokuły, kalafior, marchew, kabaczki, szalotka, oprócz tego jeszcze np. zielony groszek)
50 g mąki
50 g orzechów
50 g masła
2 łyżki oleju orzechowego
1 łyżka estragonu
sól i pieprz

Przygotowanie
Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180ºC. Warzywa utrzyjcie na tarce o szerokich otworach w cieniutkie paseczki. Odciśnijcie z nich dłońmi jak najwięcej wody. Ułóżcie je w miseczkach żaroodpornych starając się, by powierzchnia była płaska. W tym czasie wymieszajcie mąkę, zmielone orzechy, sól, pieprz i parmezan, dodając kawałki masła. Chodzi o uzyskanie ciasta o piaskowej konsystencji, nie można więc ugniatać go zbyt długo, bo może ją utracić. Na wierzchu każdej miseczki ułóżcie ciasto i włóżcie je do piekarnika na 25 minut.

olej orzechowy można zastąpić zwykłym, ale traci się aromat.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 8:41, 06 Mar 2009    Temat postu:

ZIEMNIAKI PO BOMBAJSKU

trudność: łatwe



Składniki
4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
olej słonecznikowy
1 czubata łyżka ziaren czarnej gorczycy
szczypta kminu rzymskiego
1 czubata łyżka kurkumy
1 łyżka mielonych ziaren kolendry
1 łyżka mieszanki garam masala
1 łyżeczka sproszkowanego chilli
2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru
2 łyżki masła
pęczek świeżych liści kolendry

Przygotowanie
Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju. Wsypać czubatą łyżkę ziaren czarnej gorczycy i szczyptę kminu, kurkumę, mielone ziarna kolendry i garam masala oraz łyżeczkę chilli w proszku.
Obrać ostudzone ziemniaki, przekroić je na pół, jeszcze raz na pół, a potem na trzy części. Obrać
2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru, zetrzeć na drobnej tarce wprost na patelnię. Dodać masło, przez chwilę podsmażyć sos i dodać pokrojone ziemniaki oraz posiekane liście kolendry.

(jak nie masz przypraw, to możesz przyjść do mnie i coś w tej przepastnej szafce znajdziemy)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 8:42, 06 Mar 2009    Temat postu:

ZAPIEKANKA Z JAJEK I POMIDORÓW

ilość osób: 4
trudność: łatwe

Składniki
6 dużych jajek
2 łyżki oliwy dobrej jakości
2 średnie cebule (około 360 g), pokrojone na plasterki (około 2 ½ szklanki)
4 łyżki posiekanego czosnku
¾ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 puszka (420 g) pomidorów obranych ze skórki
⅔ szklanki tartego sera szwajcarskiego (gruyere lub ementalera) lub mozzarelli (70 g)

Przygotowanie
Zaokrągloną końcówkę jajka nakłuć szpilką, aby zapobiec pękaniu podczas gotowania. Włożyć do garnka z wrzącą wodą. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować przez 10 minut. Odlać wodę i oziębić wodą z lodem przez 15 minut. Obrać ze skorupki i pokroić na 6 części. Jajka ułożyć w naczyniu żaroodpornym o pojemności 6 szklanek. Piekarnik rozgrzać do 200-u stopni C. Na średnim ogniu rozgrzać oliwę na patelni tak, aby była bardzo gorąca, ale nie zaczęła się dymić. Wrzucić cebulę i smażyć przez 2 minuty, a potem dodać czosnek, tymianek, sól i pieprz. Pomidory rozgnieść i przelać na patelnię razem z zalewą. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem przez 4 minuty. Mieszaniną cebulowo-pomidorową zalać jajka. Posypać serem. Zapiekać przez 10 minut. Tymczasem rozgrzać grill. Po upieczeniu wstawić pod grill na 2-3 minuty w odległości 10 cm od źródła ciepła, aby zrumienić wierzch. Natychmiast podawać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 8:44, 06 Mar 2009    Temat postu:

RYŻ Z ZIELONYM GROSZKIEM

ilość osób: 4
trudność: łatwe

Składniki
3 łyżki oliwy dobrej jakości
1 szklanka posiekanej cebuli
2 łyżeczki posiekanego czosnku
1 ½ szklanki ryżu arborio (albo zwykłego)
około ½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
5 szklanek bulionu z kurczaka lub warzywnego
450 g zielonego groszku (lub 1 ¼ szklanki mrożonego lub 675 g szparagów, obranych i pokrojonych na 2,5 cm kawałki)
2 łyżki masła
½ szklanki świeżo tartego parmezanu (ale niekoniecznie)
1 łyżka posiekanego szczypiorku (dla koloru)

Przygotowanie
Oliwę rozgrzać w rondlu o grubym dnie, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 2-3 minuty, aż lekko zmięknie. Dodać ryż, dobrze zamieszać, doprawić solą i pieprzem. Wlać 3 szklanki bulionu, przykryć, zmniejszyć płomień, gotować przez 8 minut. Dokładnie zamieszać, aby ryż nie przywarł do dna.
Wlać 1 szklankę bulionu, zdjąć pokrywkę i gotować przez 6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodać ½ szklanki bulionu, dalej gotować, co jakiś czas mieszając. Wlać pozostałe ½ bulionu, groszek lub kawałki szparagów. Gotować na małym ogniu, oskrobując co chwila dno drewnianą łopatką. W sumie danie powinno się gotować około 30 minut. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany. Ostrożnie domieszać masło i parmezan. Rozlać na 4 ogrzane talerze, posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 8:46, 06 Mar 2009    Temat postu:

COś egzotycznego Smile


WEGETARIAŃSKI STIR-FRY

ilość osób: 4
czas przygotowania: 40 minut
trudność: łatwe

Składniki
225g makaronu ryżowego
225g kiełków fasoli mung, z obciętymi końcówkami
100g czerwonego lub zielonego chilli, posiekanego
225g kasztanów wodnych z puszki, opłukanych i posiekanych (albo mąka kukurydziana do zagęszczenia)
2 łyżki oleju arachidowego
1½ łyżki czosnku, drobno posiekanego
2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego
6 dymek, posiekanych
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo mielonego białego pieprzu
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki sosu Hoisin
2 łyżki wina ryżowego, lub wytrawnego sherry
5 łyżek wody

Przygotowanie
Namocz makaron ryżowy w gorącej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odcedź. Mocno rozgrzej wok lub dużą patelnię, dodaj olej. Kiedy będzie już tak rozgrzany, że zacznie dymić dodaj czosnek, imbir i dymkę i smaż przez 15 sekund. Dodaj kiełki, chilli i kasztany wodne i smaż przez 1 minutę. Dodaj resztę składników i odcedzony makaron i smaż przez około 3 minuty, aż wszystko będzie gorące. Podawaj od razu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 8:48, 06 Mar 2009    Temat postu:

BARSZCZ UKRAIŃSKI

ilość osób: 6
trudność: łatwe



Składniki
1 opakowanie suszonych buraków
50 dag ziemniaków
50 dag fasolki szparagowej - może być mrożona
1 opakowanie śmietany
1 miękki, rozpuszczający się serek topiony ( daje fajny efekt - nie trzeba zaprawiać zupy, a ma ciekawy posmak -tylko serek musi być śmietankowy, alebo o jakimś precyzyjnym deliatnym smaku)
1 plaster utartego selera
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczka pieprzu
sól do smaku
1 łyżka sosu sojowego
kilka łyżek octu jabłkowego
2 łyżki oleju
2-3 l wrzącej wody


Przygotowanie
Utarty seler podsmażamy na oleju w garnku z pieprzem i curry przez około 1 min. Dolewamy wodę. Dorzucamy pokrojoną fasolkę, ziemniaki oraz suszone buraki i resztę przypraw. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy, dodajemy serek topiony, sos sojowy i ocet jabłkowy. Łyżkę śmietany dodajemy bezpośrednio do zupy na talerzach.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 8:49, 06 Mar 2009    Temat postu:

BLINY

trudność: łatwe


Składniki
14 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 duże jaja, żółtka oddzielone od białka
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soli
112 g zwykłej mąki
olej do smażenia

Przygotowanie
Utrzyj drożdże z odrobiną mleka, dodaj pozostałe mleko, żółtka jaj i kwaśną śmietanę. Przesiej mąkę, dodaj sól i zacier drożdżowy. Mieszaj do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego. Pozostaw na co najmniej godzinę w ciepłym miejscu. Ciasto powinno się spienić. Dobrze wymieszaj. Tuż przed smażeniem ubij białka na sztywną masę i delikatnie połącz z ciastem. Zwilż wewnętrzną powierzchnię gorącej patelni olejem, usuń jego nadmiar i rozprowadź łyżkę ciasta. Przewróć placek na drugą stronę, gdy tylko pod powierzchnią pojawią się pęcherzyki powietrza.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 8:49, 06 Mar 2009    Temat postu:

CHRUPIĄCE ZIEMNIAKI W MUNDURKACH

trudność: łatwe


Składniki
dwa duże ziemniaki
oliwa z oliwek (może być masło)
sól kamienna (zwykłą też się nada)

Przygotowanie
Dwa duże ziemniaki, po około ćwierć kilo każdy, starannie myjemy i suszymy. Nacieramy skórkę oliwą i posypujemy z obu stron solą kamienną. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza, kładziemy ziemniaki bezpośrednio na kratce i pieczemy około dwóch godzin. Ziemniaki podajemy z sosem z kwaśnej śmietany i szczypiorku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 8:50, 06 Mar 2009    Temat postu:

DUSZONA CZERWONA KAPUSTA - na słodko

trudność: łatwe


Składniki
1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek
1 kg cienko pokrojonej cebuli
¼ łyżeczki (1 ml) sproszkowanego cynamonu
¼ łyżeczki (1 ml) sproszkowanego goździków
¼ łyżeczki (1 ml) sproszkowanego kminu rzymskiego
1 mała (0,5 kg) cienko poszatkowana czerwona kapusta
¼ szklanki (60 ml) cydru
¼ szklanki (60 ml) brązowego cukru
¼ szklanki (60 ml) czerwonego octu winnego

Przygotowanie
W dużym rondlu rozgrzać na średnim ogniu oliwę i podsmażyć cebulę, aż zmięknie. Wsypać cynamon, goździki oraz kmin i smażyć 30 sekund. Dodać kapustę i dusić 5 minut, aż trochę zmięknie, po czym przykryć i dalej dusić na małym ogniu około 20 minut, aż będzie całkiem miękka. Podawać na ciepło.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 8:50, 06 Mar 2009    Temat postu:

DUSZONE WARZYWA

trudność: łatwe



Składniki
oliwa
2 duże surowe ziemniaki, obrane i pokrojone w plastry
1 średni bakłażan, pokrojony na plastry, osolony i po 20 minutach opłukany
1-2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 cebula
2 mięsiste pomidory bez skórki
sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
2 liście laurowe

Przygotowanie
Podsmaż ziemniaki na oliwie, aż się zrumienią. Pokrój plastry bakłażana na ćwiartki i dodaj do ziemniaków. Na drugiej patelni podsmaż cebulę, aż się zeszkli i zmięknie i dodaj pomidory pokrojone na ćwiartki. Dopraw je solą, pieprzem i cukrem i podgrzewaj, aż zmiękną i puszczą sok. Połącz wszystkie składniki, dodaj liście laurowe i czosnek. Duś warzywa na małym ogniu przez 20 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj na ciepło albo na zimno, z chlebem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 8:51, 06 Mar 2009    Temat postu:

HISZPAŃSKI OMLET Z ZIEMNIAKAMI

(TORTILLA ESPAÑOLA)

trudność: łatwe


Składniki
0,5 kg ziemniaków
1 cebula
4-5 jaj
50 ml mleka
200 ml oleju słonecznikowego lub oliwy
1 ząbek czosnku, natka pietruszki, sól i pieprz

Przygotowanie
Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek i natkę drobno posiekać. Jaja z mlekiem roztrzepać, dodać sól i pieprz. Na patelni teflonowej rozgrzać olej, dodać ziemniaki, cebulę, czosnek i szczyptę posiekanej natki. Wszystkie składniki dusić na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną, ale się nie zrumienią. Następnie odcedzić i lekko ostudzić. Warzywa wymieszać dokładnie z jajkami. Tak przygotowaną masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć powoli. Gdy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć plackiem na patelni. Przykryć patelnię talerzem i przerzucić tortillę na talerz obracając całość do góry dnem. Rozgrzać na patelni odrobinę oleju i zsunąć placek niedosmażoną stroną na patelnię. Smażyć tylko chwilę. Tortilla powinna mieć złocisty kolor i być wilgotna w środku. Podawać na ciepło lub na zimno.

Uwaga!
Aby tortilla española była wilgotna w środku dodaj do jajek trochę mleka i zdejmij ją z ognia chwilę przed tym, nim jest gotowa. Po zdjęciu z patelni proces ścinania jajek jeszcze trwa.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 8:51, 06 Mar 2009    Temat postu:

JAJKA FASZEROWANE PO POLSKU

trudność: łatwe



Składniki
6 jajek na twardo
30 g suszonych grzybów
2 łyżki świeżo startego chrzanu
1 surowe żółtko
2 łyżki usiekanej drobniutko zielonej pietruszki
łyżka oleju
3 łyżki masła
tarta bułka
sól, pieprz


Przygotowanie
Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zostawić na noc, następnego dnia ugotować. Ugotowane jajka (w skorupkach ) ostrym nożem przeciąć wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć białka i żółtka. Jajka i osączone grzyby przypuścić przez maszynkę lub bardzo drobno posiekać, utrzeć z masłem, chrzanem, zieloną pietruszką, solą, pieprzem i surowym żółtkiem. Nadziać skorupki, farsz posypać tartą bułką. Na patelni mocno rozgrzać olej, ułożyć połówki jajek (farszem do dołu) usmażyć. Podawać na gorąco lub na zimno.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 8:52, 06 Mar 2009    Temat postu:

JAJA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI

(UOVA AL TEGAME CON ORTAGGI)

ilość osób: 4
czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
1 ziemniak
2 marchewki
2 cukinie
100g obranego groszku
1/2 cebuli
2 dojrzałe pomidory
1 łyżka wazowa rosołu (może być wywar z kostki)
1 pęczek pietruszki
2 gałązki bazylii
30g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
4 jaja
sól i pierz

Przygotowanie:
Ziemniak obieramy; obcinamy kocówki marchewki i obieramy. Obcinamy kocówki cukini, myjemy warzywa i kroimy w kostkę. We wrzącej wodzie sparzamy pomidory, obieramy ze skórki i grubo kroimy. Na patelni z masłem i oliwą smażymy do zeszklenia obraną i drobno pokrojoną cebulę, dodajemy ziemniaka, marchewkę, cukinię, groszek i smażymy przez kilka minut. Dodajemy pomidory, podlewamy rosołem, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy na umiarkowanym ogniu przez 8-10 minut, aż warzywa będą miękkie. Posypujemy umytą i posiekaną pietruszką i bazylią. Do kamionkowych miseczek przekładamy warzywa, po środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajo, solimy i pieprzymy do smaku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza przez 3-4 minuty, dopóki jaja się nie zetną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ferajny Strona Główna -> Inne :D Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin