|
Forum Ferajny Forum Świstaków
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Andromeda Mirtle
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: z Rembertowa
|
Wysłany: Czw 12:32, 26 Lut 2009 Temat postu: Pomysł na... Wielki Post |
|
|
Wczoraj zaczął się Wielki Post i pomyślałam sobie, że w ramach postanowienia mogę nie jeść mięsa. No ale co w takim razie jeść?
Na pewno istnieje wiele nieskomplikowanych potraw bezmięsnych, które zawierają wystarczającą ilość składników odżywczych, by nie dostać anemii (którą już podobno mam, ale mniejsza z tym).
Tak więc otwieram nowy wątek, bo nie chciałabym ograniczać tego tematu tylko do porad "ciotki Mierzei".
(tak, oczekuję od Was przepisów)
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Andromeda Mirtle dnia Czw 13:36, 26 Lut 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mierzeja
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany: Pią 8:34, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
PIECZONA SAŁATKA OWOCOWA
trudność: łatwe
Składniki
kilka pomarańczy plus dowolny zestaw owoców (nektarynki. brzoskwinie, śliwki, ananas, jabłka, gruszki itp.)
ciemny cukier trzcinowy
serek mascarpone
1-2 łyżki mleka
Przygotowanie
Owoce pokroić na kawałki, zostawiając skórkę na cząstkach pomarańczy. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, posypać obficie cukrem i wstawić na godzinę do gorącego piekarnika. Podawać z serkiem mascarpone, roztrzepanym z mlekiem.
SAŁATKA Z BOBU Z SEREM BRIE
trudność: łatwe
Składniki
350 g świeżego łuskanego bobu
starta skórka i sok z ½ cytryny
2 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
opakowanie sera brie
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Gotować bób 2-3 min w osolonej wodzie. Odcedzić i obrać ze skórki. Wymieszać w misce bób ze skórką cytrynową, sokiem i doprawić do smaku. Dodać natkę, wymieszać. Podawać porcję bobu z dwoma plastrami brie.
BUKIET PIECZONYCH, ZIMOWYCH JARZYN
trudność: łatwe
Składniki
seler korzeniowy
brukiew
szalotki
słodki ziemniak lub pasternak
dynia
Przygotowanie
Warzywa cienko obieramy i kroimy na duże kawałki. Polewamy trzema łyżkami oliwy z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem i dwoma ząbkami czosnku, przepuszczonymi przez praskę. Do warzyw dodajemy łyżkę rozmarynu i tymianku. Mieszamy wszystko razem rękami. Każdy kawałek powinien być pokryty oliwą, czosnkiem i ziołami. Warzywa wykładamy na blachę i pieczemy około 30 – 40 minut. Musimy uchwycić moment, w którym będą miękkie, ale nie rozgotowane. Aby sprawdzić, czy są gotowe – nakłuwamy je szpikulcem.
To tak na początek
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mierzeja
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany: Pią 8:39, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
CRUMBLE WARZYWNY CZYLI WARZYWA ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
ilość osób: 4
czas przygotowania: 40 minut
trudność: łatwe
Składniki
2 miseczki utartych świeżych warzyw, do wyboru (brokuły, kalafior, marchew, kabaczki, szalotka, oprócz tego jeszcze np. zielony groszek)
50 g mąki
50 g orzechów
50 g masła
2 łyżki oleju orzechowego
1 łyżka estragonu
sól i pieprz
Przygotowanie
Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180ºC. Warzywa utrzyjcie na tarce o szerokich otworach w cieniutkie paseczki. Odciśnijcie z nich dłońmi jak najwięcej wody. Ułóżcie je w miseczkach żaroodpornych starając się, by powierzchnia była płaska. W tym czasie wymieszajcie mąkę, zmielone orzechy, sól, pieprz i parmezan, dodając kawałki masła. Chodzi o uzyskanie ciasta o piaskowej konsystencji, nie można więc ugniatać go zbyt długo, bo może ją utracić. Na wierzchu każdej miseczki ułóżcie ciasto i włóżcie je do piekarnika na 25 minut.
olej orzechowy można zastąpić zwykłym, ale traci się aromat.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mierzeja
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany: Pią 8:41, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
ZIEMNIAKI PO BOMBAJSKU
trudność: łatwe
Składniki
4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
olej słonecznikowy
1 czubata łyżka ziaren czarnej gorczycy
szczypta kminu rzymskiego
1 czubata łyżka kurkumy
1 łyżka mielonych ziaren kolendry
1 łyżka mieszanki garam masala
1 łyżeczka sproszkowanego chilli
2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru
2 łyżki masła
pęczek świeżych liści kolendry
Przygotowanie
Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju. Wsypać czubatą łyżkę ziaren czarnej gorczycy i szczyptę kminu, kurkumę, mielone ziarna kolendry i garam masala oraz łyżeczkę chilli w proszku.
Obrać ostudzone ziemniaki, przekroić je na pół, jeszcze raz na pół, a potem na trzy części. Obrać
2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru, zetrzeć na drobnej tarce wprost na patelnię. Dodać masło, przez chwilę podsmażyć sos i dodać pokrojone ziemniaki oraz posiekane liście kolendry.
(jak nie masz przypraw, to możesz przyjść do mnie i coś w tej przepastnej szafce znajdziemy)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mierzeja
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany: Pią 8:42, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
ZAPIEKANKA Z JAJEK I POMIDORÓW
ilość osób: 4
trudność: łatwe
Składniki
6 dużych jajek
2 łyżki oliwy dobrej jakości
2 średnie cebule (około 360 g), pokrojone na plasterki (około 2 ½ szklanki)
4 łyżki posiekanego czosnku
¾ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 puszka (420 g) pomidorów obranych ze skórki
⅔ szklanki tartego sera szwajcarskiego (gruyere lub ementalera) lub mozzarelli (70 g)
Przygotowanie
Zaokrągloną końcówkę jajka nakłuć szpilką, aby zapobiec pękaniu podczas gotowania. Włożyć do garnka z wrzącą wodą. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować przez 10 minut. Odlać wodę i oziębić wodą z lodem przez 15 minut. Obrać ze skorupki i pokroić na 6 części. Jajka ułożyć w naczyniu żaroodpornym o pojemności 6 szklanek. Piekarnik rozgrzać do 200-u stopni C. Na średnim ogniu rozgrzać oliwę na patelni tak, aby była bardzo gorąca, ale nie zaczęła się dymić. Wrzucić cebulę i smażyć przez 2 minuty, a potem dodać czosnek, tymianek, sól i pieprz. Pomidory rozgnieść i przelać na patelnię razem z zalewą. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem przez 4 minuty. Mieszaniną cebulowo-pomidorową zalać jajka. Posypać serem. Zapiekać przez 10 minut. Tymczasem rozgrzać grill. Po upieczeniu wstawić pod grill na 2-3 minuty w odległości 10 cm od źródła ciepła, aby zrumienić wierzch. Natychmiast podawać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mierzeja
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany: Pią 8:44, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
RYŻ Z ZIELONYM GROSZKIEM
ilość osób: 4
trudność: łatwe
Składniki
3 łyżki oliwy dobrej jakości
1 szklanka posiekanej cebuli
2 łyżeczki posiekanego czosnku
1 ½ szklanki ryżu arborio (albo zwykłego)
około ½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
5 szklanek bulionu z kurczaka lub warzywnego
450 g zielonego groszku (lub 1 ¼ szklanki mrożonego lub 675 g szparagów, obranych i pokrojonych na 2,5 cm kawałki)
2 łyżki masła
½ szklanki świeżo tartego parmezanu (ale niekoniecznie)
1 łyżka posiekanego szczypiorku (dla koloru)
Przygotowanie
Oliwę rozgrzać w rondlu o grubym dnie, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 2-3 minuty, aż lekko zmięknie. Dodać ryż, dobrze zamieszać, doprawić solą i pieprzem. Wlać 3 szklanki bulionu, przykryć, zmniejszyć płomień, gotować przez 8 minut. Dokładnie zamieszać, aby ryż nie przywarł do dna.
Wlać 1 szklankę bulionu, zdjąć pokrywkę i gotować przez 6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodać ½ szklanki bulionu, dalej gotować, co jakiś czas mieszając. Wlać pozostałe ½ bulionu, groszek lub kawałki szparagów. Gotować na małym ogniu, oskrobując co chwila dno drewnianą łopatką. W sumie danie powinno się gotować około 30 minut. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany. Ostrożnie domieszać masło i parmezan. Rozlać na 4 ogrzane talerze, posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mierzeja
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany: Pią 8:46, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
COś egzotycznego
WEGETARIAŃSKI STIR-FRY
ilość osób: 4
czas przygotowania: 40 minut
trudność: łatwe
Składniki
225g makaronu ryżowego
225g kiełków fasoli mung, z obciętymi końcówkami
100g czerwonego lub zielonego chilli, posiekanego
225g kasztanów wodnych z puszki, opłukanych i posiekanych (albo mąka kukurydziana do zagęszczenia)
2 łyżki oleju arachidowego
1½ łyżki czosnku, drobno posiekanego
2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego
6 dymek, posiekanych
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo mielonego białego pieprzu
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki sosu Hoisin
2 łyżki wina ryżowego, lub wytrawnego sherry
5 łyżek wody
Przygotowanie
Namocz makaron ryżowy w gorącej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odcedź. Mocno rozgrzej wok lub dużą patelnię, dodaj olej. Kiedy będzie już tak rozgrzany, że zacznie dymić dodaj czosnek, imbir i dymkę i smaż przez 15 sekund. Dodaj kiełki, chilli i kasztany wodne i smaż przez 1 minutę. Dodaj resztę składników i odcedzony makaron i smaż przez około 3 minuty, aż wszystko będzie gorące. Podawaj od razu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mierzeja
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany: Pią 8:48, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
BARSZCZ UKRAIŃSKI
ilość osób: 6
trudność: łatwe
Składniki
1 opakowanie suszonych buraków
50 dag ziemniaków
50 dag fasolki szparagowej - może być mrożona
1 opakowanie śmietany
1 miękki, rozpuszczający się serek topiony ( daje fajny efekt - nie trzeba zaprawiać zupy, a ma ciekawy posmak -tylko serek musi być śmietankowy, alebo o jakimś precyzyjnym deliatnym smaku)
1 plaster utartego selera
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczka pieprzu
sól do smaku
1 łyżka sosu sojowego
kilka łyżek octu jabłkowego
2 łyżki oleju
2-3 l wrzącej wody
Przygotowanie
Utarty seler podsmażamy na oleju w garnku z pieprzem i curry przez około 1 min. Dolewamy wodę. Dorzucamy pokrojoną fasolkę, ziemniaki oraz suszone buraki i resztę przypraw. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy, dodajemy serek topiony, sos sojowy i ocet jabłkowy. Łyżkę śmietany dodajemy bezpośrednio do zupy na talerzach.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mierzeja
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany: Pią 8:49, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
BLINY
trudność: łatwe
Składniki
14 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 duże jaja, żółtka oddzielone od białka
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soli
112 g zwykłej mąki
olej do smażenia
Przygotowanie
Utrzyj drożdże z odrobiną mleka, dodaj pozostałe mleko, żółtka jaj i kwaśną śmietanę. Przesiej mąkę, dodaj sól i zacier drożdżowy. Mieszaj do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego. Pozostaw na co najmniej godzinę w ciepłym miejscu. Ciasto powinno się spienić. Dobrze wymieszaj. Tuż przed smażeniem ubij białka na sztywną masę i delikatnie połącz z ciastem. Zwilż wewnętrzną powierzchnię gorącej patelni olejem, usuń jego nadmiar i rozprowadź łyżkę ciasta. Przewróć placek na drugą stronę, gdy tylko pod powierzchnią pojawią się pęcherzyki powietrza.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mierzeja
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany: Pią 8:49, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
CHRUPIĄCE ZIEMNIAKI W MUNDURKACH
trudność: łatwe
Składniki
dwa duże ziemniaki
oliwa z oliwek (może być masło)
sól kamienna (zwykłą też się nada)
Przygotowanie
Dwa duże ziemniaki, po około ćwierć kilo każdy, starannie myjemy i suszymy. Nacieramy skórkę oliwą i posypujemy z obu stron solą kamienną. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza, kładziemy ziemniaki bezpośrednio na kratce i pieczemy około dwóch godzin. Ziemniaki podajemy z sosem z kwaśnej śmietany i szczypiorku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mierzeja
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany: Pią 8:50, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
DUSZONA CZERWONA KAPUSTA - na słodko
trudność: łatwe
Składniki
1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek
1 kg cienko pokrojonej cebuli
¼ łyżeczki (1 ml) sproszkowanego cynamonu
¼ łyżeczki (1 ml) sproszkowanego goździków
¼ łyżeczki (1 ml) sproszkowanego kminu rzymskiego
1 mała (0,5 kg) cienko poszatkowana czerwona kapusta
¼ szklanki (60 ml) cydru
¼ szklanki (60 ml) brązowego cukru
¼ szklanki (60 ml) czerwonego octu winnego
Przygotowanie
W dużym rondlu rozgrzać na średnim ogniu oliwę i podsmażyć cebulę, aż zmięknie. Wsypać cynamon, goździki oraz kmin i smażyć 30 sekund. Dodać kapustę i dusić 5 minut, aż trochę zmięknie, po czym przykryć i dalej dusić na małym ogniu około 20 minut, aż będzie całkiem miękka. Podawać na ciepło.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mierzeja
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany: Pią 8:50, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
DUSZONE WARZYWA
trudność: łatwe
Składniki
oliwa
2 duże surowe ziemniaki, obrane i pokrojone w plastry
1 średni bakłażan, pokrojony na plastry, osolony i po 20 minutach opłukany
1-2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 cebula
2 mięsiste pomidory bez skórki
sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
2 liście laurowe
Przygotowanie
Podsmaż ziemniaki na oliwie, aż się zrumienią. Pokrój plastry bakłażana na ćwiartki i dodaj do ziemniaków. Na drugiej patelni podsmaż cebulę, aż się zeszkli i zmięknie i dodaj pomidory pokrojone na ćwiartki. Dopraw je solą, pieprzem i cukrem i podgrzewaj, aż zmiękną i puszczą sok. Połącz wszystkie składniki, dodaj liście laurowe i czosnek. Duś warzywa na małym ogniu przez 20 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj na ciepło albo na zimno, z chlebem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mierzeja
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany: Pią 8:51, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
HISZPAŃSKI OMLET Z ZIEMNIAKAMI
(TORTILLA ESPAÑOLA)
trudność: łatwe
Składniki
0,5 kg ziemniaków
1 cebula
4-5 jaj
50 ml mleka
200 ml oleju słonecznikowego lub oliwy
1 ząbek czosnku, natka pietruszki, sól i pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek i natkę drobno posiekać. Jaja z mlekiem roztrzepać, dodać sól i pieprz. Na patelni teflonowej rozgrzać olej, dodać ziemniaki, cebulę, czosnek i szczyptę posiekanej natki. Wszystkie składniki dusić na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną, ale się nie zrumienią. Następnie odcedzić i lekko ostudzić. Warzywa wymieszać dokładnie z jajkami. Tak przygotowaną masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć powoli. Gdy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć plackiem na patelni. Przykryć patelnię talerzem i przerzucić tortillę na talerz obracając całość do góry dnem. Rozgrzać na patelni odrobinę oleju i zsunąć placek niedosmażoną stroną na patelnię. Smażyć tylko chwilę. Tortilla powinna mieć złocisty kolor i być wilgotna w środku. Podawać na ciepło lub na zimno.
Uwaga!
Aby tortilla española była wilgotna w środku dodaj do jajek trochę mleka i zdejmij ją z ognia chwilę przed tym, nim jest gotowa. Po zdjęciu z patelni proces ścinania jajek jeszcze trwa.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mierzeja
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany: Pią 8:51, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
JAJKA FASZEROWANE PO POLSKU
trudność: łatwe
Składniki
6 jajek na twardo
30 g suszonych grzybów
2 łyżki świeżo startego chrzanu
1 surowe żółtko
2 łyżki usiekanej drobniutko zielonej pietruszki
łyżka oleju
3 łyżki masła
tarta bułka
sól, pieprz
Przygotowanie
Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zostawić na noc, następnego dnia ugotować. Ugotowane jajka (w skorupkach ) ostrym nożem przeciąć wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć białka i żółtka. Jajka i osączone grzyby przypuścić przez maszynkę lub bardzo drobno posiekać, utrzeć z masłem, chrzanem, zieloną pietruszką, solą, pieprzem i surowym żółtkiem. Nadziać skorupki, farsz posypać tartą bułką. Na patelni mocno rozgrzać olej, ułożyć połówki jajek (farszem do dołu) usmażyć. Podawać na gorąco lub na zimno.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mierzeja
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany: Pią 8:52, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
JAJA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI
(UOVA AL TEGAME CON ORTAGGI)
ilość osób: 4
czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
1 ziemniak
2 marchewki
2 cukinie
100g obranego groszku
1/2 cebuli
2 dojrzałe pomidory
1 łyżka wazowa rosołu (może być wywar z kostki)
1 pęczek pietruszki
2 gałązki bazylii
30g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
4 jaja
sól i pierz
Przygotowanie:
Ziemniak obieramy; obcinamy kocówki marchewki i obieramy. Obcinamy kocówki cukini, myjemy warzywa i kroimy w kostkę. We wrzącej wodzie sparzamy pomidory, obieramy ze skórki i grubo kroimy. Na patelni z masłem i oliwą smażymy do zeszklenia obraną i drobno pokrojoną cebulę, dodajemy ziemniaka, marchewkę, cukinię, groszek i smażymy przez kilka minut. Dodajemy pomidory, podlewamy rosołem, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy na umiarkowanym ogniu przez 8-10 minut, aż warzywa będą miękkie. Posypujemy umytą i posiekaną pietruszką i bazylią. Do kamionkowych miseczek przekładamy warzywa, po środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajo, solimy i pieprzymy do smaku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza przez 3-4 minuty, dopóki jaja się nie zetną.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|