Autor |
Wiadomość |
Andromeda Mirtle |
Wysłany: Pią 9:59, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
Łał, to wygląda jak "101 eliksirów na każdą okazję i nie tylko"
Standardowy problem polega na tym, że te przepisy są proste, ale trudniej jest zdobyć te wszystkie składniki osobie, która części z nich nigdy w życiu nie widziała, nie jadła i nie wie, skąd je wziąć i jak wyglądają.
Ale poza tym bardzo ciekawe. Może część wypróbuję. |
|
|
Mierzeja |
Wysłany: Pią 9:12, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
Coś dziwnego:
ZUPA BRZADOWA
trudność: łatwe
Składniki
1 puszka czerwonej fasoli
2 marchewki
25 g suszonych grzybów
1 szklanka mrożonych wiśni
25 dag suszonych owoców
garść suszonej żurawiny - może być z aromatem pomarańczy
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta pieprzu
1 opakowanie śmietany
1 łyżka mąki
2,5 litra wody
Przygotowanie
Pokrojoną w talarki marchewkę wrzucamy do wody, solimy i gotujemy ok. 15 minut, następnie dorzucamy namoczone grzyby i suszone owoce, wiśnie i żurawinę. Po ok 20 minutach wrzucamy fasolkę z puszki. Doprawiamy cukrem i octem jabłkowym. Możemy również zabielić śmietaną wymieszaną z mąką lub jogurtem. Możemy po wierzchu posypać borowikami mielonymi z solą. |
|
|
Mierzeja |
Wysłany: Pią 9:11, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
ZIOŁOWE RACUCHY ANTONIEGO WORRALLA THOMPSONA
trudność: łatwe
Ciasto na racuchy
100 g świeżego szpinaku
1 łyżka świeżego majeranku
pęczek natki pietruszki
100 g rukoli
pęczek bazylii
garść bułki tartej
garść drobno tartego parmezanu
2 garście tartej mozzarelli
1 czerwona cebula
1/2 pęczka drobno posiekanego szczypiorku
szczypta posiekanej suszonej papryczki chilli
ewentualnie kwiaty cebuli
1 jajko
olej roślinny
masło
Sos jogurtowy
500 g gęstego pełnotłustego jogurtu
garść mięty
2 małe ząbki czosnku
garść posiekanych suszonych moreli
sól i pieprz
Przygotowanie
Posiekane zioła zmieszać w misce z pozostałymi składnikami i wstawić na 30 minut do lodówki.
Wymieszać składniki sosu jogurtowego. Smażyć niewielkie racuchy na mieszaninie oleju z masłem i odkładać na kawałek papierowego ręcznika, żeby wsiąkł w niego nadmiar tłuszczu. Podawać racuchy z łyżką sosu jogurtowego. |
|
|
Mierzeja |
Wysłany: Pią 9:11, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
ZIEMNIACZANE PLACUSZKI
trudność: łatwe
Składniki
800g sypkich ziemniaków
125g mąki
100ml śmietany
6 jajek
2 łyżki plus łyżeczka masła
1 łyżka soli morskiej
sól i pieprz
Przygotowanie
W dużym garnku ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź na durszlaku i obierz. Następnie gorące ziemniaki przetrzyj przez praskę lub utłucz. Dzięki temu, że ziemniaki są gorące, puree wyjdzie gładkie. Dodaj 2 jajka i śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj drewnianą łyżką. Masę wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 210°C. Wysmaruj blachę masłem. Uformuj 4 placuszki puree ziemniaczanego i wstaw je do piekarnika na 20 minut. Na patelni roztop masło i dodaj do niego cztery szczypty soli. Rozbij jajka na 4 oddzielne spodeczki i polej odrobiną stopionego masła. Następnie zsuń jajka na patelnię i smaż przez 3 minuty. Przygotuj talerze, wyjmij placuszki z piekarnika i połóż po jednym na talerzu. Na wierzchu połóż jajka. Odczekaj chwilę, aby danie trochę przestygło i podawaj.
SEKRET: Trzeba zrobić puree z ziemniaków, póki są gorące. Dzięki temu puree będzie gładkie
SEKRET: Dodajemy sól do masła na patelni, a nie do jajek |
|
|
Mierzeja |
Wysłany: Pią 9:11, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
ZAWIJANA KANAPKA
trudność: łatwe
Składniki
żytnie lub jęczmienne placki
2 łyżeczki oliwy z oliwek
rozgnieciony ząbek czosnku
2 posiekane szalotki
jajko
1 łyżeczka octu mirin
1 łyżeczka posiekanej mięty
2 łyżki fety
sól
garść rukoli lub młodego szpinaku
Przygotowanie
Ubijamy jajko z octem mirin i odrobiną soli. Na patelnię wlewamy oliwę. Dorzucamy czosnek, szalotki i smażymy przez 30 sekund. Wlewamy jajko i rozprowadzamy je cienką warstwą. Na wierzch wsypujemy ser, szpinak i miętę. Odwracamy całość i smażymy przez minutę. Omlet układamy na placku i ciasno zwijamy. |
|
|
Mierzeja |
Wysłany: Pią 9:10, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
WARZYWNA ZUPA Z GENUI
(MINESTRONE ALLA GENOVESE)
ilość osób: 4
czas przygotowania: 1 godzina, 30 minut
Składniki:
200g makaronu typu gramigna (małe kluseczki do zupy)
100g fasolki borlotti lub malinki
1 oberżyna
100g fasolki szparagowej
2 cukinie
2 dojrzałe pomidory
10g suszonych grzybów
1/2 kapusty włoskiej
2 ziemniaki
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pęczek bazylii
2 gałązki majeranku
3 łyżki startego sera parmigiano
100ml oliwy z oliwek
sól
Przygotowanie:
Suszone grzyby moczymy w letniej wodzie, żeby zmiękły. Fasolkę myjemy i odcedzamy, obcinamy końcówki oberżyny, myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do durszlaka, posypujemy solą i odstawiamy na co najmniej 15 minut, żeby straciły goryczkę i puściły sok. Fasolkę szparagową oczyszczamy z włókien i twardych końcówek, myjemy i kroimy na trzy części, obcinamy końcówki cukinii, myjemy i kroimy na kawałki. Pomidory sparzamy we wrzątku, odcedzamy, obieramy ze skórki, wyjmujemy gniazda nasienne, osuszamy z soku i grubo kroimy. Z kapusty włoskiej wycinamy głąb, dokładnie myjemy liście i kroimy w paseczki. Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, seler obieramy z włókien, cebulę obieramy, myjemy warzywa, seler kroimy w kawałki, a cebulę drobniuteńko siekamy. Do garnka wkładamy wszystkie warzywa, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy odcedzone i pokrojone suszone grzyby, majeranek, obrany ząbek czosnku i doprowadzamy do wrzenia. Warzywa gotujemy około godziny. Solimy pod koniec gotowania. Dodajemy 2 łyżki oliwy, makaron i gotujemy jeszcze około 10 minut. W międzyczasie miksujemy umytą i osuszoną bazylię, ze szczyptą soli, pozostałą oliwą i serem parmigiano. Zdejmujemy zupę z ognia, wlewamy do wazy i dodajemy sos z bazylii i sera. Potrawę serwujemy gorącą lub letnią. |
|
|
Mierzeja |
Wysłany: Pią 9:10, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
danie dla experta:
WARZYWNE SUNG CHOY BAO (SMAŻONE WARZYWA W LIŚCIACH SAŁATY LODOWEJ)
trudność: trudne
Składniki
1 mała marchewka
4 listki sałaty lodowej
2 łyżki oleju z fistaszków
100 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej wzdłuż
1 mała czerwona cebulka, posiekana
1 łyżka imbiru, posiekanego „na zapałkę”
1 ząbek czosnku, posiekany
60 g świeżych grzybów shiitake, bez trzonków, pokrojonych w cienkie plasterki
2 łyżki wina do gotowania shaoxing lub wytrawnej sherry
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
gałązka selera naciowego, posiekana
1 mała kapusta bok choy (lub kapusta pekińska), posiekana
1 filiżanka kiełków sojowych (1 filiżanka = 250 ml)
1/3 filiżanki posiekanej dymki
garść gałązek kolendry
Przygotowanie
Za pomocą obieraczki do warzyw zrobić „wstążeczki” z marchewki, a następnie posiekać je „na zapałkę”. Liście sałaty zanurzyć w misce z zimną wodą, odstawić na godzinę, odsączyć i odstawić do lodówki w misce przykrytej folią spożywczą. W woku rozgrzać olej i smażyć szybko, mieszając fasolkę, cebulkę, imbir i czosnek przez 30 sekund. Dodać grzyby i smażyć w ten sam sposób przez 30 sekund.
Wlać wino, sos sojowy, sos ostrygowy i olej sezamowy, dodać cukier, smażyć, mieszając energicznie przez minutę. Dołożyć marchewkę, selera, bok choy, kiełki sojowe i dymkę, smażyć przez kolejne 30 sekund. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć warzywa z woka. Podawać w salaterce lub na dużym półmisku, posypane listkami kolendry. Obok ułożyć liście sałaty lodowej. Nakładać mieszankę warzyw na liściach sałaty, zwijać w roladki i jeść palcami. |
|
|
Mierzeja |
Wysłany: Pią 9:10, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
TORTILLA, CZYLI HISZPAŃSKI OMLET
Składniki:
30 dag obranych i pokrojonych w plastry ziemniaków
1 średnia cebula pokrojona w cienkie półplasterki
5 lekko roztrzepanych i doprawionych solą oraz pieprzem jajek
Przygotowanie:
Ziemniaki z cebulą wrzucamy na gorący olej, podsmażamy, poczym zmniejszamy ogień i dusimy około 25 minut, aż ziemniaki zmiękną. Następnie wrzucamy je do jajek, dokładnie mieszamy i wszystko razem wlewamy na gorący tłuszcz. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy potrawę przez 25 minut. Potrząsamy patelnią, by zobaczyć, czy na powierzchni dania nie pozostały płynne jajka. Przykładamy przykrywkę do omletu, obracamy patelnię do góry nogami, po czym ostrożnie z powrotem go na nią zsuwamy. Smażymy jeszcze przez 2 minuty, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut, by trochę stężał. Kroimy na trójkąty i podajemy z sałatą, dobrym chlebem i szklaneczką wina. |
|
|
Mierzeja |
Wysłany: Pią 9:09, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
TRÓJKOLOROWA JAJECZNICA Z PESTO
Składniki
jajka
masło
Pesto
ząbek czosnku
garść orzeszków piniowych
spora garść świeżych listków bazylii
łyżka parmezanu, startego na tarce
3 łyżki oliwy
Przygotowanie
Do blendera włożyć listki bazylii, pokrojony ząbek czosnku, orzeszki piniowe i parmezan. Włączyć blender, po chwili wlać oliwę. Przyprawić solą do smaku. Na rozgrzanej patelni stopić masło, wbić jajka. Poczekać, aż białka się zetną i delikatnie wymieszać. Dołożyć pesto, wymieszać. |
|
|
Mierzeja |
Wysłany: Pią 9:09, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
TARTA ZIEMNIACZANA
ilość osób: 6
trudność: łatwe
Składniki
1 łyżka stołowa (15 ml) niesolonego masła
3 łyżki stołowe (45 ml) przeciśniętego przez praskę czosnku
9 dużych, obrany ziemniaków, pokrojonych w jak najcieńsze plasterki
250 g tartego sera gruyere
3 jajka
1 ½ szklanki (375 ml) kremówki
1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej soli
½ łyżeczki (2 ml) świeżo mielonego pieprzu
¼ łyżeczki (1 ml) świeżo tartej gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wyłożyć dno i boki formy pergaminem. Posmarować masłem i czosnkiem. Ułożyć warstwę ziemniaków tak, by plasterki na siebie zachodziły. Posypać serem i czosnkiem. Układać kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Ubić jajka, śmietanę, sól, pieprz i gałkę. Polać ziemniaki mieszanką, docisnąć. Przykryć pergaminem i piec 1 ½ godziny (na ostatnie 20 minut usunąć pergamin z wierzchu, by tarta się zrumieniła). Odstawić na 15 minut przed wyjęciem z formy i pokrojeniem. |
|
|
Mierzeja |
Wysłany: Pią 9:09, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
TARTA Z POMIDORAMI I CEBULĄ
trudność: łatwe
Składniki farszu
1 jajo
1 kg dojrzałych pomidorów bez skórki
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz
40g tartej bułki
4 łyżki stołowe majonezu
85g cebuli pokrojonej w piórka
¼ łyżeczki świeżych liści tymianku
2 łyżki stołowe liści bazylii
40g startego sera fontina
40g startej mozzarelli
2 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki stołowe startego parmezanu
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190°C. Rozwałkować kruche ciasto na desce oprószonej mąką tak, aby placek wypełnił formę do tart o średnicy 22-25 cm. Włożyć placek do formy i równo przyciąć brzeg. Schładzać przez pół godziny. Wyłożyć folią aluminiową, wsypać fasolki do pieczenia i piec 12-15 minut, aż brzegi będą złociste. Zdjąć fasolki i folię, wstawić do piekarnika na kolejne 3-5 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na metalową kratkę do ostygnięcia. Oddzielić żółtko od białka. Odłożyć żółtko do farszu. Białko ubić lekko widelcem, następnie pędzelkiem posmarować wierzch ciasta i zostawić do wystygnięcia. Pokroić pomidory w plastry o grubości 0,5 cm. Posypać solą i pieprzem. Na ciasto wsypać 1/3 tartej bułki. W misce wymieszać majonez z żółtkiem i połową tartej bułki na gładką masę. Na cieście ułożyć warstwę z połowy plastrów pomidorów. Następnie posypać połową cebuli. Polać połową masy majonezowej, posypać połową tymianku i bazylii, serów fontina i mozzarella. Posypać połową reszty bułki tartej, nałożyć resztę plastrów pomidorów, cebuli, serów, masy majonezowej i ziół. Posypać resztą bułki tartej, skropić oliwą, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika i piec, aż wierzch będzie złocisto brązowy około godziny i kwadransa. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na pół godziny. Pokroić i podawać. Można serwować ciepłą albo o temperaturze pokojowej.
Składniki ciasta
140 g mąki
2 łyżeczki esencji Emerila
½ łyżeczki soli
225 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
3-4 łyżek stołowych zimnej wody
Przygotowanie
W misce lub malakserze posiekać mąkę, esencję, sól i masło, aż będzie przypominać zacierki. Nie wyłączając silnika wlewać stopniowo wodę, aż powstanie kula ciasta. Przełożyć na oprószoną mąką deskę i rozpłaszczyć. Schładzać w lodówce przez noc albo co najmniej przez godzinę. Wyjąć z lodówki, rozwałkować na oprószonej mąką desce do pożądanego rozmiaru.
Esencja Emrila „Przyprawa Kreolska”
2 ½ łyżki stołowej papryki
2 łyżki stołowe soli
2 łyżki stołowe czosnku w proszku
1 łyżka stołowa czarnego pieprzu
1 łyżka stołowa cebuli w proszku
1 łyżka stołowa pieprzu kajeńskiego
1 łyżka stołowa suszonego oregano
1 łyżka stołowa suszonego tymianku
Przygotowanie
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. |
|
|
Mierzeja |
Wysłany: Pią 9:08, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
SZASZŁYKI Z WARZYW
trudność: łatwe
Sos
2 łyżki oliwy
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
2 pomidory
1 puszka pomidorów bez skóry
1 łyżka harissy (przepis na stronie)
Marynata
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
1 ½ łyżeczki sproszkowanego chilli
1 łyżeczka cynamonu w proszku
1 łyżeczka tymianku
½ łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny
Szaszłyki
kalafior
3 czerwone papryki
3 bakłażany
3 cukinie
3 czerwone cebule
4 małe pory
sól
12-18 patyczków do szaszłyków
Przygotowanie sosu
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, odpestkować i pokroić w kostkę. Rozgrzać w garnku oliwę, wrzucić cebulę, czosnek, skórkę z pomarańczy i pomidory, zamieszać i smażyć ok. 4 minut, dodać pomidory z puszki, rozgniatając je w dłoniach, zamieszać, chwilę gotować, dodać harissę i wszystko razem dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Ew. zmiksować.
Przygotowanie marynaty
Natkę grubo posiekać, umieścić wraz z resztą składników w malakserze i dobrze zmiksować.
Przygotowanie szaszłyków
Patyczki do szaszłyków moczyć przez 1 godzinę w zimnej wodzie. Kalafior podzielić na różyczki, zblanszować 2 minuty w osolonym wrzątku i osączyć. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na kawałki. Usunąć ogonki z bakłażana i cukinii i pokroić w dużą kostkę. Bakłażana posypać solą i osączyć na sicie. Cebulę obrać i pokroić na cząstki. Pory oczyścić, umyć i pokroić na kawałki 5 cm. Nawlec warzywa na patyczki (kalafior, papryka, cukinia, bakłażan, cebula, por, kalafior, papryka, cukinia, bakłażan, cebula). Posmarować szaszłyki marynatą i piec 15-20 minut na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu drzewnym, często obracając. Ułożyć szaszłyki na talerzu i podawać z miseczką gorącego sosu. |
|
|
Mierzeja |
Wysłany: Pią 9:08, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
SUFLET ZIEMNIACZNY
ilość osób: 6
trudność: łatwe
Suflet ziemniaczany
3 łyżki stołowe (45 ml) niesolonego masła do posmarowania kokilek
¼ szklanki (60 ml) niesolonego masła do smarowania wierzchów sufletów
¼ szklanki (60 ml) niesolonego masła
1 szklanka (250 ml) tartej bułki
1,5 kg niedobranych, wyszorowanych ziemniaków
2/3 szklanki (150 ml) ciepłego mleka
gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz do smaku
2 jajka
1 żółtko
250 g pleśniowego sera Cambazola, pokrojonego na 8 równych części
sproszkowana papryka do posypania sufletów
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Posmarować kokilki masłem i wysypać tartą bułka.
Wrzucić ziemniaki do osolonej, zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut, aż będą miękkie. Odcedzić. Obrać póki gorące, pokroić w duże kawałki i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. W dużej misce wymieszać ziemniaki z ½ szklanki (125 ml) masła i z mlekiem. Doprawić do smaku. Wymieszać z jajkami i żółtkiem. 8 kokilek napełnić do połowy masą ziemniaczaną, wcisnąć po kawałku sera, dopełnić ziemniakami tak, by wystawały ponad krawędź naczyń. Na wierzchu każdego sufletu położyć kawałek masła, posypać papryką. Ustawić na blasze, piec 15 minut. Zwiększyć temperaturę do 220 stopni C i piec jeszcze 5 minut. Podawać na gorąco. |
|
|
Mierzeja |
Wysłany: Pią 9:08, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
SUFLET SEROWY
trudność: łatwe
Składniki
5 jajek
200ml mleka
100g startego sera
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka mąki
sól i pieprz
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Oddziel białka od żółtek. Do jednej miski wrzuć 5 białek, a do drugiej 4 żółtka, jedno żółtko odłóż do lodówki i zużyj do innego dania. W suflecie musi być więcej białek niż żółtek, aby był lżejszy i lepiej urósł. Najpierw przygotuj beszamel. Wlej mleko do rondla i postaw na średnim ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Zdejmij sos z ognia, dodaj łyżkę masła, dopóki masa jest gorąca, dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj cztery żółtka i wymieszaj szybko, żeby się nie ścięły. Następnie odstaw na bok i ubij białka na sztywną pianę, do miski dodaj szczyptę soli. Do ubitych białek dodaj starty ser i wymieszaj delikatnie szpatułką, aby nie opadły. Nie dodawaj sera do żółtek ponieważ całość zamieni się w kleistą maź i suflet się nie uda. Następnie przełóż białka z serem do sosu i delikatnie wymieszaj. Wysmaruj foremki na suflet masłem i napełnij do ¾ wysokości masą, pamiętaj że suflet wyrośnie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Nie otwieraj piekarnika w czasie pieczenia, bo suflet nie urośnie. Podawaj zaraz po upieczeniu.
SEKRET: Pierwszy sekret rośnięcia: dodajcie jedno białko więcej
SEKRET: Ser dodawaj do białek, a nie do żółtek. Jeśli dodasz ser do gorącego sosu, zmieni się w kleistą maź.
SEKRET: Pamiętaj, żeby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia |
|
|
Mierzeja |
Wysłany: Pią 9:07, 06 Mar 2009 Temat postu: |
|
SMAŻONY RYŻ
trudność: łatwe
Składniki
6 wiejskich jajek
2/3 filiżanki posiekanej dymki
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka posiekanego imbiru
2 łyżki oleju roślinnego
1 mała czerwona cebulka, posiekana
4 filiżanki ugotowanego ryżu
1 łyżka jasnego sosu sojowego dodatkowo
1 1/3 filiżanki liści kapusty pekińskiej, porwanych na kawałki
Przygotowanie
W miseczce rozbić widelcem jajka z sosem sojowym, dymką i imbirem. Rozgrzać olej w woku. Włożyć cebulkę i smażyć, mieszając przez 30 sekund. Wlać rozbite jajka, smażyć przez 10 sekund, a następnie przegarnąć łopatką i smażyć przez półtorej minuty, aż będą prawie zupełnie ścięte. Włożyć ryż, wlać pozostały sos sojowy i smażyć, energicznie mieszając przez około półtorej minuty, rozdzielając łopatką jajko na kawałki. Na koniec wrzucić kapustę i smażyć przez kolejne 20 sekund, mieszając. |
|
|